Opublikowano Dodaj komentarz

Przepisy Kanapkomiksu #2: Bułka z piersią z kurczaka

Przepisy Kanapkomiksu #2: Bułka z piersią z kurczaka

Jeśli zrobienie pierwszej kanapeczki okazało się sukcesem rodzica i jego dziecka, to idźmy dalej. Tym razem pokażmy dziecku, że mięsko z kurczaka świetnie może smakować również na kanapce. Będzie to świetny posiłek podczas wycieczki – czy to szkolnej, czy wakacyjnej, gdzie zdrowa porcja energii jest niezbędna, aby nie opaść z sił.

SKŁADNIKI:

Bułka z piersią z kurczaka

WYKONANIE:

Bułkę rozkroić na pół i posmarować cieniutko masłem. Poukładać kilka listków świeżej, umytej sałaty, ukroić cienki plasterek mięsa i położyć na sałatę, przyozdobić pomidorem. Kanapkę złożyć i zapakować w torebkę i pudełko śniadaniowe.

JAK UPIEC PIERŚ:

Bułka z piersią z kurczaka
Blaszkę lub inne naczynie (przeznaczone do tego celu) wyłożyć papierem do pieczenia. Pierś z kurczaka umyć, posypać przyprawami. Za każdym razem może to być inna kompozycja przypraw. Można skorzystać z gotowych mieszanek lub samemu skomponować np. kurkumę, paprykę, pieprz ziołowy, oregano, lubczyk, nie należy jednak przesadzać z solą. Mięso lekko polać olejem i wmasować przyprawy, tak aby równo pokryły je całe. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180ºC na ok 20 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Jeśli pierś jest bardzo mała należy skrócić nieco czas pieczenia tak, aby jej nie wysuszyć. Zadbajmy jednak o to, aby mięso nie było surowe. Prawidłowo przechowywane mięso może starczyć na kanapki przez dwa-trzy dni.

Oczywiście taka kanapka to dla bylecożercy może być wyzwaniem, więc nie musi być złożona natychmiast ze wszystkich zdrowych produktów. Choć nie powinniśmy ustawać w zachęcaniu dziecka do próbowania nowych smaków. I to co było dotychczas “ble, ble” może okazać się “mniam”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *