Opublikowano Dodaj komentarz

Przepisy Kanapkomiksu #14: Mięsko gotowane, szybko spożywane!

Mięsko domowej roboty

W bardzo dalekiej drodze, w kanapkach sprawdzi się takie mięsko domowej roboty, świeżo przygotowane. Ładny kawałek karkówki lub łopatki oczywiście można tradycyjnie upiec lub ugotować. Polecamy jednak taki super przepis, który w naszym domu już jakiś czas się sprawdza i jest prosty w wykonaniu.


1. Najpierw przepis na mięso gotowane:

SKŁADNIKI:Mięsko domowej roboty

  • najlepiej łopatka ale może być karkówka, szynka lub inne mięsko 1-2 kg,
  • pół szklanki soli,
  • po 6 ziaren: pieprzu, jałowca, ziela angielskiego,
  • 6 liści laurowych
  • 3 ząbki czosnku,
  • majeranek
  • 1 łyżeczka cukru i ostrej papryki,
  • 2 litry wody.

WYKONANIE:

Mięso myjemy, i obwiązujemy (najlepiej, gdy włożymy do siatki, ale można je również obwiązać sznurkiem). Wkładamy do garnka wraz z pozostałymi składnikami i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu do zagotowania wody, a potem jeszcze 15 minut. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wystygnięcia. Po ok. 12 godzinach powtarzamy gotowanie i znów zostawimy w ciepłym miejscu do wystygnięcia.

2. A teraz przepis na kanapkę:

SKŁADNIKI:

WYKONANIE:

Ogórek pociąć na plasterki. Kromki chleba posmarować cieniutko masełkiem lub innym smarowidłem (o którym już pisaliśmy). Ułożyć mięsko, przykryć drugą kromką. Zapakować do torebki Kanapkomiks i śniadaniówki Kanapkomiks.

Smacznego! 🙂

Podany przepis na mięsko jest prosty i poradzi sobie z nim nawet początkujący. W moim wykonaniu jest mniej soli, a czasem pojawiają się warzywa, ale to już kwestia smaku – tego, co lubicie.
Kanapeczka z takim świeżo przygotowanym mięskiem na pewno przetrwa bez lodówki znacznie dłużej. Niestety nie sprawdziliśmy jak długo wytrzyma w lodówce, gdyż bardzo szybko znika w szczęśliwych brzuszkach.

Serdecznie polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *