Opublikowano Dodaj komentarz

Przepisy Kanapkomiksu #13: Śniadanie szybko znika, gdy zawiera naleśnika

Śniadanie szybko znika, gdy zawiera naleśnika

A co zrobić, gdy w domu nie ma pieczywa?
Czasem tak się zdarza, że z chlebaka zieją pustki, a sklepy i sklepiki albo już, albo jeszcze pozamykane, a jedzonko koniecznie trzeba ze sobą zabrać.
No cóż, wówczas trzeba poszperać w innych szafkach.


1. Najpierw przepis na naleśniki:

SKŁADNIKI:

  • mąka, najlepiej pełnoziarnista; jedna szklanka,
  • łyżka oleju,
  • mleko, ale można je zastąpić wodą,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • mogą być przyprawy, ale to tylko dla lubiących (np. zioła: oregano, pietruszka, kolendra lub jakiś gotowy zestaw np. do pizzy).

WYKONANIE:

Do miski włożyć wszystkie składniki, ale tylko ¾ szklanki mleka. Energicznie wymieszać na gładką masę. Wówczas dopiero dodawać powoli następną część mleka, tak aby uzyskać dość rzadkie ciasto. Odczekać ok 15-20 minut i ponownie sprawdzić konsystencję ciasta (od niej zależy czy naleśniki będą dość cienkie czy raczej grube – można to sprawdzić smażąc pierwszego naleśnika), w razie potrzeby dodatkowo rozcieńczyć.

Rozgrzać patelnię (z powłoką zapobiegającą przywieraniu) i na suchą wlewać małą chochelką ciasto. Smażyć, aż ciasto się zetnie, po czym przewrócić na drugą stronę. Wysmażyć całe ciasto i pozostawić naleśniki do wystygnięcia. Jeśli mają leżeć dłużej niż pół godziny, warto je przykryć, by nie wyschły.

Ciasto można przygotować sobie już wieczorem i wstawić do lodówki. Rano tylko przemieszać i usmażyć. Wbrew pozorom nie zajmie to wiele dłużej czasu, niż pobiec po bułki.

2. A teraz przepis na nadzienie:

SKŁADNIKI: Śniadanie szybko znika, gdy zawiera naleśnika

WYKONANIE:

Ostudzony naleśnik posmarować serkiem, ale tylko do połowy. Ułożyć na tym paprykę, zieleninę i zawinąć, rozpoczynając od posmarowanej części. Rulon przeciąć na pół, zapakować do torebki Kanapkomiks i śniadaniówki Kanapkomiks.

Smacznego! 🙂

Przepisów na naleśniki jest ogromna ilość. Do ciasta można dodać resztki śmietany, jogurtu lub kefiru. Mogą być z mąki pszennej, pełnoziarnistej lub kukurydzianej. Z bananami, kakaem lub otrębami. A i dodatki mogą być codziennie inne: na słono i słodko. Co gospodyni to inny przepis. I dobrze 🙂

Jeszcze tylko jedna ważna uwaga: jeśli naleśniki mają wystąpić w roli kanapki, to niech nie będą smażone na tłuszczu, ale na suchej patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *