Opublikowano Dodaj komentarz

Przepisy Kanapkomiksu #10: Kto odwagę w sercu czuje, ten nie tylko masłem chleb smaruje

Pasta z rukoli i ciecierzycy

W sumie nietrudno wymyślić zdrową kanapkę, ale do takich najzdrowszych niełatwo czasem namówić dorosłych, a co dopiero dzieci! Najlepiej znaleźć złoty środek.
Do niektórych smaków trzeba dorosnąć np. do smaku oliwek. Dlatego ich nie proponujemy.
Zaproponujemy natomiast pastę z ciecierzycy i rukoli. Cieniutka warstwa na kanapce, którą zastąpimy masło, może spowoduje, że przygoda z nowymi smakami właśnie się rozpocznie!

Pasta z rukoli i ciecierzycy

1. Najpierw pasta:

SKŁADNIKI:

  • garść rukoli,
  • mała garstka ugotowanej ciecierzycy (można zacząć od groszku z puszki),
  • olej (najlepiej rzepakowy, bo jest bezsmakowy) dodawany zgodnie z potrzebą,
  • odrobina soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • dodatkowo można dać po kilka sztuk orzechów np. nerkowca, arachidowych lub innych.

WYKONANIE: Pasta z rukoli i ciecierzycy

Wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia i starannie zblendować na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody lub więcej oleju. Nie podajemy dokładnych ilości, bo warto, aby każdy sam ustalił jakie proporcje składników będą dla niego najsmaczniejsze.
Taką smarowną masę przekładamy do szklanego pojemniczka, który będziemy przechowywać w lodówce.

2. A teraz czas na kanapeczkę:

WYKONANIE:

Bułkę rozkroić i posmarować cieniutko pastą. Na spodniej części położyć ser żółty i paprykę. Przykryć górną częścią bułki i zapakować w torebkę oraz pudełko śniadaniowe.

Taka kanapeczka powinna być najpierw przećwiczona w domu, żeby nie okazało się, że nasz uczeń nie zje w szkole nic, bo kanapka niejadalna. To rodzi okazję do podjadania tych niezdrowych przekąsek. Sobie też zróbcie taką kanapkę, niech wasze dzieci wiedzą, że to zdrowe, smaczne, no i jadalne. 🙂

Pozdrawiamy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *